Εσωτερικό Μαγαζιού

Τα Γιάννενα, η όμορφη ακριτική μας πόλη, κτισμένη στις παρυφές της λίμνης Παμβώτιδας, είναι ονομαστή για τις φυσικές καλλονές της, για την πλούσια πολιτιστική της παράδοση, αλλά και για τα περίφημα ασημικά της, που από πολλούς αιώνες κατασκευάζονται από ανώνυμους και επώνυμους αργυροχόους εδώ. Τεράστια συμβολή στην ανάπτυξη της νεώτερης Ελληνικής αργυροχρυσοχοΐας στην περιοχή αλλά και πανελλήνια, έχει η μικρή κωμόπολη “Καλαρρύτες”.

Η παράδοση αυτή έσβησε κατά τους χρόνους της Ελληνικής Επανάστασης, όταν οι Καλαρρύτες καταστράφηκαν ολοσχερώς από τους Οθωμανούς. Το 1856 μεταφέρθηκε από τους Καλαρρύτες στα Γιάννενα κι έστησε το εργαστήριο του εκεί ακριβώς που βρίσκεται ακόμη και σήμερα, ο Σπύρος Τζομάκας, και συνέχισε να κατασκευάζει ασημικά με τέχνη και μεράκι. Στο ίδιο ακριβώς σημείο, στην οδό Αβέρωφ 17, βρίσκεται το κατάστημα των Αδελφών Τζομάκα, οι οποίοι και σήμερα συνεχίζουν την παράδοση στην κατασκευή ασημένιων και χρυσών έργων τέχνης, εμπνευσμένων από την παράδοση αλλά και από την σύγχρονη αισθητική.

Ο Δημήτρης και ο Λευτέρης Τζομάκας έμαθαν από μικροί την τέχνη της αργυροχρυσοχοΐας αλλά συμπλήρωσαν και με σπουδές στην Ευρώπη τις γνώσεις τους. Η επόμενη γενιά Χρήστος και Γρηγόρης, επίσης με σπουδές στον σχεδιασμό και κατασκευή κοσμήματος αλλά και Γεμολογίας, συνεχίζουν να λειτουργούν την επιχείρηση στο πνεύμα των σύγχρονων καιρών.

Εξωτερικό Μαγαζιού